FILMVISNING PÅ ITALIENSKA KULTURINSTITUTET

SEPTEMBERS PROGRAM
Gärdesgatan 14

 

1 september 2015
Lyckans stol/La sedia della felicità
Regi: Carlo Mazzacurati

”Bruna är en kosmetolog som kämpar för att få mat på bordet. Hon har blivit lämnad av sin pojkvän och är förföljd av en leverantör utan samvete. En dag medan Bruna är på ett fängelse för att göra en pedikyr åt en kvinnlig fånge berättar fången (som är döende) att hon gömt en massa juveler i en fåtölj i sitt vardagsrum. Fången heter Norma Pecche och hon är mor till en känd bandit. Efter Normas dör lyckas Bruna ta sig in på hennes tomt men blir inlåst bakom en grind i sällskap med ett vildsvin. Hon får hjälp av Dino, en tatuerare som jobbar i butiken bredvid hennes, och som därmed också blir inblandad i affären. När de får veta att man har beslag på Normas tillgångar och att de åtta fåtöljerna ska säljas på auktion, försöker Bruna och Dino hitta köparna för att få tag på juvelerna. Under letandet kommer Bruna och Dino hitta den äkta rikedomen...” 

15 september 2015
God morgon pappa/Buongiorno papà
Regi: Edoardo Leo

Andrea är 40 år gammal, men han beter sig fortfarande som han vore 20. Han är snygg och själväker, med färgat hår och konstant solariebränna. Han jobbar på ett företag som sysslar med produktplacering. Andrea har alltid någonting på gång. Han delar lägenhet med en kompis och säng med varje kvinna son tycker att han är oemotståndlig. En morgon ringer det på dörren¸det var Layla, en 17-årig tjej med violett hår som påstår sig vara hans dotter. Som bevis har hon med sig sin mammas dagbok, som dog några månader tidigare. Trots att han är lite skeptisk, går Andrea med på att göra ett DNA-prov, som dock bekräftar faderskapet. Skrämd och förvirrad, försöker han ta nya åtgärder för sitt nya liv. Med hjälp av Paolo och en handlingskraftig gimnastiklärarinna, lär Andrea sig att ta ansvar och hittar en kompromiss mellan att vara man och pappa.” 

30 september 2015
Vårt land/La nostra terra
Regi: Giulio Manfredonia

Nicola Sansone, marlägare i södra Apulien, arresteras. Hans egendom beslagtas och ges till ett lokalt kooperativ, som dock inte lyckas förvalta den, För att hjälpa dem kommer Filippo, från norra Italien, som är expert på maffian och dess brottslighet. Flippo är van vid att sitta vid skivbordet, han känner till alla lagar och regler, men är okunnig när det gäller verkligheten. Filippo möter ett syditalien fullt av motsägelser och klyschor men även kreativitet. En salig blandning av stereotyper som förkloppsligas medan han försöker nå sitt mål att få kooperativet att fungera.”