UMANITÀ stumfilm av Elvira Giallanella (1919)

Onsdag 9 Mars, kl 18:00
Italienska Kulturinstitutet "C. M. Lerici" 

Vid tidpunkten på året som traditionellt tillägnas kvinnors villkor i samhället, visar Institutet, i samarbete med Cineteca Nazionale di Roma, en extraordinär stumfilm: Umanità (Mänskligheten), från 1919 av regissören Elvira Giallanella (35 minuter).
 
Filmen ger oss möjligheten att reflektera över kvinnors ofta förbisedda insatser inom filmhistorien. Filmens fredliga tema öppnar upp för föreläsningen som följer filmen; historikern
Monica Quirico om Kvinnor och fred: från världskrig till humanitära krig
 
Filmens bildtext presenterar den som ett "humoristiskt-satiriskt-pedagogiskt" verk och filmen handlar om två syskon, Tranquillino och Serenetta. Under natten vaknar de två små barnen, och medan flickan går ut i köket och äter marmelad, så provar Tranquillino pappas cigaretter… Rökningen gör att han drömmer en hemsk mardröm där världen förstörts av ett fruktansvärt krig och det är hans uppgift att ställa allt till rätta igen…